duminică, 28 aprilie 2013

Supa crema de leurda de post


Avem nevoie de:

1 lingura margarina
2 linguri faina
1 litru supa de legume
leuda
sare
piper

 Mod de preparare:

Leurda se spala si se taie fasii.
Intr-o cratita topim margarina, luam de pe foc si apoi adaugam faina in ploaie amestecand continuu pentru a nu se face cocoloase. Adaugam incet si supa de legume calda (apa fiarta cu un cub de vegeta, daca nu ati facut supa din legume fierte) si amestecam bine pentru a omogeniza compozitia.
Punem din nou la foc si cand incepe sa fiarba adaugam leurda si mai lasam 10-15 minute. La final condimentam cu sare si piper.


Se serveste cu crutoane deoarece cantitatea mica de supa de legume si amestecul de faina o face mai groasa.
Nu va speriati ca ar avea gust puternic de usturoi deoarece prin fierbere acesta se pierde.

Pofta buna!


luni, 22 aprilie 2013

Supa crema de ridichi de post


Avem nevoie de: 
1 ceapa
 2 legaturi ridichi
200g amestec legume mexicane
2 maini de leurda
supa de legume
turmeric (optional)
condimente la alegere (patrunjel,busuioc,oregano, etc)
sare
piper
ulei

Mod de preparare:

Calim ceapa tocata marunt in putin ulei, apoi adaugam ridichile spalate si taiate feliute subtiri. Condimentam cu sare si lasam sa se inmoaie ridichile.
Adaugam legumele mexicane (eu le-am pus congelate) , calim putin si apoi adaugam supa de legume (eu am fiert apa impreuna cu o lingura de vegeta) cat sa le acopere si lasam sa fiarba toate legumele.


Cand sunt gata se adauga si leurda spalata si tocata fasii subtiri si mai lasam la fiert 10 minute.
Dupa ce leguimele sunt fierte stingem focul si lasam putin la racit apoi le blenduim si mai adaugam supa de legume daca mai este nevoie. Condimentam cu sare, piper,si alte condimente la alegere si apoi servim cu crutoane facute in casa sau cumparate. Eu de data asta am avut crutoane de la Lidl pentru ca mi s-au parut mai aspectuoase, dar am vazut ca sunt prea sarate pentru gustul meu :(

Pofta buna!

vineri, 19 aprilie 2013

Floare de Zapada si evantaiul secret



      In urma initiativei  2likebutterflies  m-am gandit sa va recomand si eu o carte pe care am citit-o si care mi-a placut foarte mult. 

duminică, 14 aprilie 2013

La treaba in noua gradina

             De curand am cumparat un teren in jurul Brasovului, prin intermediul agentiei Regency-imobiliare si de fericire m-am apucat sa seman cateva legume de cum s-a schimbat putin vremea.
             Pentru inceput o fac doar asa de curiozitate pentru a vedea cat de rodnic e pamantul (desi ar trebui sa fie, pentru ca inainte era teren agricol), dar pe viitor voi face totul mai organizat. Momentan nu avem gard, ci doar o imprejmuire din sarma dar cu timpul voi face se gardul, asta dupa ce voi dispune de o suma de bani....dar vreau sa va intreb, daca stiti, unde gasesc lemn pentru gard, mai ieftin, aproape de Brasov? astept pareri de la voi !

                                         ...  la treaba... (se poate vedea si usturoiul mare)...

             In rest ce sa zic? ...am plantat si 4 pomisori (un mar, un cires, un visin si un prun). Marul si visinul am vazut ca s-au prins, dar ciresul si prunul nu dau inca nici un semn de viata :(

                                                        .... operatiunea : ceapa....

              Ieri am pus ceapa, seminte de castraveti, salata verde, capsuni, un trandafir si butasi de vita de vie. Acum doua saptamani am pus patrunjel si morcov dar nici acestia nu au dat inca nici un semn ( o fi prea frig inca la Brasov) , iar in toamna am pus usturoi care deja a crescut maricel, doar ca nu a fost prea bun si au iesit doar cateva fire :(
                   

                                                                   ... trandafirul....


                                                                    ...cativa capsuni...


             Am pus si iris dar acuma am vazut ca s-au ingalbenit, iar ghioceii s-au uscat. 

             Abia astept sa vina vara si sa-mi petrec weekend-urile acolo, dar sa fie si vreme buna nu asa ploioasa ca pana acuma.
             Voi ce ati mai semanat in gradinile voastre?

                                              ....montarea unei mese si unor bancute...

                                          ....cutu care ne-a "ajutat" la imprejmuit terenul....

                                                           .....dar si la plantat un bradut....
 
                  Daca as fi avut un lot mai mare mi-ar fi placut sa am cateva utilaje de gradina si sa fac agricultura serioasa, mai ales acuma cand samanta de grau are pret bun .

sâmbătă, 6 aprilie 2013

Supa crema de cartofi cu morcovi de post




Avem nevoie de:

 o ceapa mare
3 morcovi potriviti
8 cartofi potriviti
supa de legume 
sare
piper
un varf cutit nucsoara
un varf lingurita turmeric (optional)
ulei

 Mod de preparare:

Intr-o oala se pune la fiert un litru de apa cu o lingura vegeta (sau cub knorr) pentru a face o supa de legume rapida.
Tocam ceapa marunt, morcovii ii curatam si ii taiem bastonase mai groase, iar cartofii curatati se taie cuburi.
Intr-o alta oala punem la incins ulei (3-4 linguri) si calim putin ceapa, apoi adaugam morcovii si mai calim 2-3 minute cu ceapa. Adaugam 2-3 polonice de supa peste morcovi si lasam sa fiarba putin, apoi adaugam si cartofii si acoperim cu supa si adaugam putina sare pentru a da gust bun legumelor.
Cand legumele sunt fierte, se blenduiesc, iar daca crema este prea groasa se subtiaza cu supa ramasa. Se condimenteaza cu sare, piper, nucsoara si turmeric.
Se serveste cu crutoane cu turmeric si frunze de ceapa verde.

Pofta buna!

Crutoane cu turmeric


Avem nevoie de:

felii de paine
o lingurita turmeric
o lingurita oregano
3 linguri ulei
 sare
 
 Mod de preparare:

Feliile de paine se taie cubulete  si se aseza intr-o tava. 
intr-o tigaie incingem uleiul si adaugam turmericul pe care il amestecam bine cateva secunde, maxim un minut, numai cat sa se coloreze uleiul apo stropim cuburile de paine cu acest ulei. Pudram cu oregano si sare si amestecam bine. Dam apoi la cuptorul incins timp de 10-15 minute, timp in care le mai intoarcem cel putin o data.
Se servesc cu supe creme sau ca atare atunci cand vreti sa rontaiti ceva sanatos.

Pofta buna!


 

luni, 1 aprilie 2013

Salata colorata de legume


Avem nevoie de: 

telina
ridiche neagra
morcov
leurda
ridichi de primavara
mar
sare
piper
ulei
otet (zeama de lamaie)

Mod de preparare:

Se curata telina, ridichea neagra, morcovul,marul si se dau pe razatoarea cu gauri mari.
Leurda se spala bine si se taie fasii, iar ridichile de primavara se taie tot feliute.
Se amesteca toate ingredientele, se condimenteaza cu sare si piper si se asezoneaza cu ulei si otet. 

Pofta buna!