duminică, 28 noiembrie 2010

Prajitura de post cu mere si rahat



Avem nevoie de:
pentru foi:
1 cana zahar
1 cana apa
1 cana ulei
4 1/2 faina
1 varf cutit bicarbonat

crema 1:
1,5 kg mere
1 cana zahar
50 g margarina

crema 2:
300g rahat
1 pachet margarina
zama de la o lamaie

glazura:
50g margarina
3 linguri apa
3 linguri cacao
2 linguri zahar

Mod de preparare:

Pentru foi: Se pune zaharul sa se topeasca, la foc mic, si cand e caramelizat se adauga apa si se lasa la fiert pana se dizolva zaharul.
Lasam zeama de zahar sa se raceasca, apoi adaugam uleiul, faina si bicarbonatul. Din aluatul obtinut se fac 3 foi pe care le coacem  pe fundul tavii pentru 20 minute la foc mediu.
Crema 1: se curata merele de coaja, se dau pe razatoarea mare si se calesc aproximativ 5 minute. Adaugam apoi margarina si zaharul si le mai calim pentru inca 5 minute.

Crema 2: Se da rahatul prin masina de tocat apoi se amesteca bine si zeama de lamaie. Dati prin masina de tocat si jumatate de lamaie.

Glazura: Se topeste margarina, apoi se adauga apa, cacaua si zaharul si se lasa sa dea 2-3 clocote.

Se monteaza prajitura punand o foaie, apoi un strat cu mere, alta foaie, un strat de crema de rahat, foaie si glazura iar apoi dam la rece pana a doua zi.

Sursa: revista "Practic in bucatarie"


duminică, 21 noiembrie 2010

Merluciu cu sos tomat


Se pare ca aceasta este postarea cu numarul 100 de pe acest blog. Sincer nici nu stiu cand a trecut timpul :) Imi doresc sa  activez cat mai mult timp cu acest blog si sa dau cateva idei de mancare pentru gospodine si, de ce nu si gospogini :)
Pentru ca tot e dezlegare la peste am zis sa incerc o reteta si sa vad ce iese....si a iesit ceva chiar bun :))

 Avem nevoie de:

3 trunchi de merluciu
2 linguri bulion
5 catei usturoi
1 ceapa
3 linguri ulei
1 lingura zahar
busuioc
cimbru
oregano
o foaie dafin
sare
piper
putina apa

Mod de preparare:

Merluciul se spala, se curata si se taie in bucati in functie de marimea lui. Se condimenteaza cu sare si se pune intr-un vas de yena.
Bulionul il amestecam cu apa pentru a se subtia, apoi adaugam uleiul, usturoiul pisat inainte, sare si piper.
Ceapa se curata si se taie felii care apoi se pun peste peste. Turnam deasupra sosul tomat si presaram verdeata (busuioc, cimbru, oregano) si dam la cuptor, la foc mediu spre mare, 25-30 minute.

Pofta buna!

miercuri, 17 noiembrie 2010

Cartofi evantai


Avem nevoie de: 

cartofi mai lunguieti
cascaval (sau orice alta branza)
salam
sare
piper
ceapa

Mod de preparare:

Se curata cartofii si apoi se  taie felii mai grosute, dar fara a le taia de tot.
Se aseaza fiecare cartof pe o bucata de folie de aluminiu si apoi se "impaneaza" cartofii. Se adauga in fiecare taietura cate o felie de branza,salam, iar deasupra se aseaza felii de ceapa. Se condimenteaza cu sare si piper apoi se infasoara in folie si se dau la cuptor aproximativ 40 min. Ca sa vedeti daca sunt facuti infingeti furculita in cartof si in functie de cat de usor intra sunt sau nu gata.

joi, 4 noiembrie 2010

concurs Hapi-Hap

Bucataras si Hapi-Hap organizeaza un concurs, la care m-am inscris cu reteta de "Fasole verde cu smantana". Daca doriti ma puteti vota dand un click pe bannerul din dreapta sau aici. Reteta selectata  apare intr-un chenar rosu. Se poate vota o data pe zi!
Va multumesc pentru ajutor:*