marți, 30 martie 2010

Cartofi cu mustar la cuptor

Avem nevoie de:

cartofi
mustar
ulei
sare
piper
oregano
patrunjel
boia (iute sau dulce)
praf de usturoi


Mod de preparare:

Se curata cartofii apoi se taie in sferturi sau cuburi (dupa preferinta) si se pun intr-o tava.
Se face un sos din mustar, ulei, sare, piper, oregano, patrunjel si praf de usturoi.
Sosul se va turna peste cartofi si se vor amesteca bine.
Peste cartofi se presara boia, apoi se acopera tava cu folie de aluminiu si se da la cuptor pentru 1 ora si 20minute.
Dupa 40 minute se mai amesteca cartofii, iar dupa alte 30 se da folia la o parte pentru a se rumeni cartofii.
Se servesc cu smantana si muraturi.

*** Pentru a fi o reteta de post se renunta la smantana si se mananca doar cu muraturi.
*** Aceasta reteta este adaptata dupa reteta Innei (http://cebucatarim.blogspot.com/2010/03/cartofi-cu-mustar-la-cuptor.html)

Salata de muraturi


Avem nevoie de:

gogonele murate
castraveti murati in sare (nu in otet)
gogosari murati
ulei
piper
busuioc uscat

Mod de preparare:

Se taie muraturile bucatele potrivite.
Se stropesc cu ulei, apoi le condimentam cu piper si presaram deasupra busuiocul maruntit.
Amestecam toate ingredientele si servim cu orice fel de mancare.

duminică, 28 martie 2010

Salata de fructe


Avem nevoie de:

mere
portocale
inghetata
zahar
visinata (daca aveti ca eu nu am avut :P)

Mod de preparare:


Se curata merele de coaja si apoi se taie cubulete.
La fel se procedeaza si cu portocala.
Se amesteca fructele cu o lingura de zahar si o lingura de visinata.
Intr-un pahar se pune o lingura de inghetata, apoi se pun fructele si deasupra se mai adauga inghetata.


***Se pot pune si alte fructe, dupa preferinta, dar eu doar pe acestea le-am avut in casa :P

sâmbătă, 27 martie 2010

Margarina aromata


Avem nevoie de:


1/2 pachet margarina
o lingura patrunjel tocat marunt
o lingurita praf de usturoi
sare
piper

Mod de preparare:

Se freaca margarina pana devine o crema, apoi se aduga celelalte ingrediente pana se omogenizeaza.
Se pastreaza in borcan de sticla, la frigider.


Ideea am preluat-o de la Inna, doar ca eu am facut sa fie de post.

joi, 25 martie 2010

Pastrav prajit


Avem nevoie de:

4 pastravi
faina de malai
sare
ulei

Mod de preparare:


Pastravii se curata, se spala bine si apoi se portioneaza.
Se condimenteaza cu sare.
Se dau prin faina de malai apoi se prajesc in ulei incins, pe ambele parti.
Se servesc cu cartofi natur si felii de lamaie.


miercuri, 24 martie 2010

Salata de leurda


O salata plina de vitamine, numai buna pentru acest inceput de primavara.
Leurda mai poarta numele de usturoita, usturoi salbatic, usturoi de padure sau usturoiul ursului.


Avem nevoie de:

leurda
ridichi
sare
ulei
zeama de lamaie

Mod de preparare:


Se spala leurda, se scurge apoi se taie feliute subtiri.
Se spala si ridichile si se taie feliute si acestea.
Se amesteca intr-un bol leurda cu ridichile.
Se condimenteaza cu sare, ulei si zeama de lamaie.
Se serveste alaturi de cartofi prajiti.


sâmbătă, 20 martie 2010

Snitzele


Avem nevoie de:

500 g piept de pui
2 oua
faina alba
pesmet
ulei
sare
piper

Mod de preparare:

Pieptul de pui se bate pe ambele parti, apoi il condimentam cu sare si piper.
Facem o maia din 2 oua si putina faina, la care mai adaugam piper si sare (optional se pot adauga si condimente pentru pui).
Se trece pieptul de pui prin acea maia, apoi se da prin pesmet si se prajeste pe ambele parti in ulei incins.

duminică, 14 martie 2010

Cornulete in doua culori


Avem nevoie de:

1/2 litru apa minerala
8 linguri zahar
50 g drojdie
200 ml ulei
3 linguri cacao
1 varf cutit sare
rahat
faina cat cuprinde
nuca cocos
esenta rom


sirop
250g zahar
100ml apa
3 pachete zahar vanilat


Mod de preparare:


Apa minerala, zaharul, drojdia (dizolvata in putina apa calduta) uleiul, sarea si aromele se amesteca bine, apoi se adauga faina pana obtinem o coca asemanatoare cu cea de clatite.
Se imparte coca in doua vase.
Unul din cele 2 vase se amesteca cu cacao si apoi cu faina pana devine un aluat care poate fi modelat.Se framanta bine.
In celalalt vas se pune doar faina si se face o coca la fel ca cea dinainte.
Se ia din prima coca si se imparte in 8 parti. La fel se procedeaza si cu cea de-a doua coca.
Se intinde mai intai o foaie maro, apoi una alba.
Cea alba se va pune peste cea maro si se mai intinde putin.
Se taie apoi foaia in 4, si apoi fiecare parte in 3.
Se pune cate o feliuta de rahat si apoi se rasuceste incepand cu partea groasa.
Se pun in tava unsa cu ulei si se dau la cuptor 20-30 minute.
Se face siropul prin fierberea celor trei ingrediente.
Dupa ce le-am scos se trec prin siropul racit, apoi se pudreaza cu nuca de cocos.


marți, 9 martie 2010

Mucenici moldovenesti de post


Avem nevoie de:


1 kg faina
500 ml apa
1 lingurita sare
2 lingurite drojdie
4 linguri nuca macinata
ulei pentru uns
1 plic zahar vanilat
1 lingura margarina


sirop:
500 g zahar
500 l apa
2 plicuri zahar vanilat

Mod de preparare:


Se prepara un aluat de paine dospita (din faina, apa, zaharul vanilat, margarina, sare si drojdie, pusa dinainte la crescut) se framanta, si se lasa la crescut 20min.
Se detaseaza bucati de aluat din care se formeaza prin rasucire, intre palme un fel snur gros de coca, din care se impletesc opturi.
Se coc la cuptor intr-o tava unsa cu ulei pana se rumenesc.
Se scot din cuptor, se toarna peste ei siropul si se presara nuca macinata.


Siropul : se fierbe apa cu zaharul pana se leaga bine siropul si se ingroasa.
Se trage de pe foc si se adauga zaharul vanilat.
Se mai da odata in clocot amestecand.



duminică, 7 martie 2010

Fasole batuta


Avem nevoie de:


500 g fasole boabe
2 catei usturoi pisat
1 ceapa
1 gogosar murat
1 castravete murat
1/2 lingurita boia
2-3 linguri ulei
piper
sare

Mod de preparare:

Fasolea se lasa la muiat in apa de pe o zi pe alta, apoi se pune la fiert.
Cand e fiarta se piseaza bine pana devine o pasta.
Se adauga 2 catei usturoi pisati, gogosari si castraveti murati tocati marunt, sare si piper.
Intr-o tigaie se prajeste ceapa tocata marunt la care se adauga si boia.
Se ia o lingura de ulei de la ceapa prajita si se adauga in compozitia de fasole.
Se serveste intinsa pe paine si ornata cu ceapa prajita.

sâmbătă, 6 martie 2010

Felii de cartofi la cuptor


Avem nevoie de:

8 cartofi
5 linguri ulei
1 lingura sare grunjoasa
300 ml smantana
3 catei usturoi

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul.
Se inteapa cartofii cu o furculita pe toata suprafata.
Se pun pe o tava si se coc 1-1 ½ ora, pana s-au fragezit.
Se taie fiecare cartof in 4 bucati, pe lung. Se ung cu ulei, se presar cu sare si se dau din nou la cuptor (cu partea cu coaja in jos) inca 10 minute, pana se rumenesc.
Se piseaza usturoiul cu sare, se freaca cu ulei si apoi se adauga smantana.
Se servesc cartofii firbinti cu sosul de smantana deasupra.

joi, 4 martie 2010

Salam de biscuiti


Avem nevoie de:

500g biscuiti
150g margarina
8 linguri zahar pudra
2 linguri cacao
esente rom

Mod de preparare:

Se rup biscuitii bucatele mici si apoi se stropesc cu rom.
Separat se freaca margarina cu zaharul si cacaoa.
Se amesteca usor biscuitii cu margarina.
Pe o folie transparenta se pune compozitia si se invarte in forma de sul.
Se tine la rece si se serveste taiat feli.

***In cazul in care compozitia nu se leaga se poate adauga putin apa, sau lapte daca desertul nu va fi de post.