sâmbătă, 24 aprilie 2010

Cartofi umpluti cu ton


Avem nevoie de:

6 cartofi  mai mari
1 conserva ton (maruntit sau bucati)
1 ceapa
1 catel usturoi
1 lingura bulion
ulei
sare
piper
cascaval

Mod de preparare:

Se fierb cartofii in coaja in apa cu sare.
Intre timp se face umplutura.
Tocam ceapa si usturoiul marunt si le calim in ulei.
Adaugam bulionul, tonul cu tot cu ulei, amestecam bine si condimentam cu sare si piper si lasam sa fiarba 5 minute.
Dupa ce luam compozitia de pe foc adaugam o lingura cascaval ras si amestecam bine.
Curatam cartofii de coaja si ii taiem in 2 pe lungime.
Scobim cartofii cu o lingurita si miezul il amestecam cu compozitia de ton (nu e nevoie de tot miezul de la cartofi).
Intr-o tava punem cartofii scobiti si ii umplem cu amestecul preparat anterior.
Se rade cascaval deasupra si sa da la cuptor 20 minute, la foc mediu.
Se servesc calduti.

marți, 20 aprilie 2010

Omleta


Avem nevoie de:
1 ou
4 feli salam
patrunjel uscat
busuioc uscat
sare
piper
cascaval


Mod de preparare:

Se bate bine un ou, se condimenteaza cu sare, piper, patrunjel si busuiooc uscat.
Intr-o tigaie se aseaza feliile de salam si apoi se toarna oul peste salam.
Se prajeste pe ambele parti.
Scoatem pe o farfurie si presaram cascaval ras deasupra.


joi, 15 aprilie 2010

Paste cu ton


Avem nevoie de:

500 g paste (eu am folosit fusilli)
o ceapa
7 catei usturoi
o conserva ton bucati
ulei
125 g smantana
patrunjel
busuioc
sare
piper

Mod de preparare:

Punem la fiert pastele, in apa cu sare si putin ulei ca sa nu se lipeasca intre ele.
In timp ce fierb pastele preparam sosul.
Se taie marunt o ceapa, cateii de usturoi si apoi se calesc in putin ulei.
Cand ceapa s-a muiat adaugam conserva de ton cu tot cu ulei, condimentam cu sare si piper si mai lasam la calit.
Se toarna apoi smantana peste acel sos si se amesteca pana se omogenizeaza.
Se adauga patrunjel tocat marunt, busuioc uscat maruntit si sare si piper daca mai e nevoie.
Pastele se scurg si apoi se amesteca cu sosul preparat.
Se servesc calde cu cascaval ras deasupra.

*** Aceasta reteta e inspirata dupa o reteta a lui Horia Virlan ( http://www.horiavirlan.ro/index.php/retete-culinare-retete-paste/229-spaghete-cu-ton-in-sos-alb- )

miercuri, 14 aprilie 2010

Supa cu taitei


Avem nevoie de:

piept de pui
2 morcovi
1 telina
1 ceapa
taitei
patrunjel
sare
piper

Mod de preparare:

Se pun la fiert in apa cu sare pieptul de pui si legumele curatate.
Dupa ce s-au fiert, se scot, iar morcovul si telina se taie cubulete mici. Pieptul de puise poate folosi la altceva.
Se pun legumele inapoi in apa care au fiert si se adauga taiteii.
Cand taiteii sunt fierti se adauga patrunjelul tocat marunt si se mai condimenteaza cu sare si piper dupa gust.


duminică, 11 aprilie 2010

Peste prajit cu mamaliga


Avem nevoie de:

peste (eu am folosit macrou)
faina de malai
sare
piper
ulei


Mod de preparare:

Pestele se curata si se taie in 3-4 bucati (in functie de marimea pestelui) apoi se condimenteaza cu sare si piper.
Se dau bucatile de peste prin faina de malai si apoi se prajesc in ulei incins.
Intre timp se prepara si mamaliga si un mujdei de usturoi.
Se serveste totul cald, iar pestele trebuie stropit cu zeama de lamaie.

sâmbătă, 10 aprilie 2010

Prajitura cu foi de post


Avem nevoie de:

pentru foi:
10 linguri de zahar
10 linguri de ulei
10 linguri de bors
1 lingurita bulion (dizolvata in putin bors)
1/2 plic praf de copt
600-700 g faina

pentru crema:
4 cani de apa
8 linguri cu varf de faina
10 linguri cu varf de zahar
250g margarina
coaja rasa de la o lamaie
zeama de la lamaie
1 plic zahar vanilat
1 esenta vanilie

pentru glazura:
2 lingurite cacao
2 linguri zahar
1 lingura de apa

Mod de preparare:

Pentru foi:
Se freaca zaharul cu uleiul, apoi se adauga borsul, bulionul, praful de copt si faina in ploaie.
Se amesteca pana devine un aluat destul de tare incat sa se poata intinde.
Acest aluat se imparte in 3 parti si se coc pe dosul tavii tapetate cu faina, pentru 15-20 minute.

Crema:
Se pune pe foc o cratita, se adauga apa si faina amestecand continuu.
Cand devine omogena se adauga zaharul, coaja rasa de la lamaie si zeama de lamaie.
Cand se mai raceste putin se adauga esenta de rom si zaharul vanilat.
Cand e aproape rece se adauga margarina si se amesteca pana se omogenizeaza.

Glazura:
Se pun toate ingredientele intr-o cratita si apoi se pun pe foc mic si se amesteca pana se topeste zaharul.

Pe o planseta se pune prima foaie, se adauga jumatate din crema racita, apoi ce-a de-a doua foaie, restul de crema si ultima foaie.
Peste prajitura se intinde glazura si se orneaza cu nuca de cocos.

luni, 5 aprilie 2010

Drob de pui


Avem nevoie de:

1 kg ficat pui
1 kg pipote pui
1 piept pui
fleica porc
3 oua
patrunjel
marar
sare
piper
3 catei usturoi
3 cepe calite

Mod de preparare:

Ficatul de pui se prajeste separat iar intr-o oala se fierb pipotele.
Ceapa se caleste in putin ulei.
Toate ingredientele (ficat, pipote, piept, usturoi, fleica) se dau pe masina de tocat.
Se amesteca apoi cu ouale si verdeata, apoi se condimenteaza cu sare si piper.
Compozitia se pune intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina sau pesmet si se da la cuptor pana se face. Eu am pus folie de aluminiu pe fundul tavii.





Salata de boeuf


Avem nevoie de:

500g cartofi
2 morcovi
gogosari murati
castraveti murati
100g piept pui fiert
1 mar
2 oua (unul fiert si unul crud)
ulei
mustar
sare
piper


Mod de preparare:

Se pun cartofii la fiert in coaja, in apa cu sare.
Se pun la fiert si morcovii curatati.
Dupa ce au fiert cartofii, se curata si se taie marunt. La fel se taie si morcovii dupa ce au fiert.
Taiem marunt si castravetii murati, gogosarii murati si pipetul de pui.
Marul il curatam si il dam pe razatoarea mare.
Amestecam toate ingredientele si le condimentam cu sare si piper.
Facem o maioneza dintr-un galbenus crud, un galbenus fiert, mustar si ulei. Pentru a nu fi foarte gretoasa se mai adauga cateva picaturi de otet sau zeama de lamaie.
Se amesteca legumele cu maioneza apoi se aseaza pe un platou si se orneaza dupa preferinta.

joi, 1 aprilie 2010

Cartofi cu legume la cuptor


Avem nevoie de:

500g cartofi
200g legume mexicane
broccoli
1 lingura faina
ulei
sare
piper
busuioc
praf de usturoi
apa

Mod de preparare:

Cartofii se curata, se taie sferturi si se pun la fier in apa cu sare.
Se fierb separat si legumele si broccolii.
In timp ce legumele fierb se face un sos alb: punem 2 linguri ulei intr-o cratita, adaugam faina si amestecam bine sa nu se faca cocoloase, apoi adaugam apa calduta amestecand continuu pana devine un sos de consistenta unei smantani. Se condimenteaza cu sare, piper, praf de usturoi si busuioc uscat.
Intr-un vas de Jena uns cu ulei se pun cartofii, apoi legumele si amestecam usor.
Peste acestea adaugam sosul si dam la cuptor pentru 20-25minute.
Se servesc cu salata.

Salata de primavara


Avem nevoie de:
ridichi
ceapa verde
castraveti
sare
ulei
otet

Mod de preparare:

Se spala legumele si se taie feliute.
Se condimenteaza cu sare si se adauga ulei si otet dupa gust.
Se amesteca bine.