vineri, 26 februarie 2010

Chiftele de cartofi marinate


Avem nevoie de:

pentru chiftele:
1 kg cartofi
patrunjel
sare
piper
faina

pentru sos:
1 ceapa
ulei
2 linguri bulion
1 1/2 lingura zahar
apa
dafin
cimbru
sare
piper

Mod de preparare:

Curatam cartofii si apoi ii dam pe razatoarea mica. Ii punem la scurs si apoi ii amestecam cu patrunjel tocat, sare, piper si adaugam faina pana iese un aluat.
Facem bilute pe care le prajim in ulei incins.
Pentru sos: Curatam o ceapa, o tocam si apoi o calim in ulei incins.
Adaugam bulionul, zaharul si stingem cu apa.
Mai adaugam sare si piper dupa gust, o frunza de dafin si o crenguta de cimbru.
Lasam sa dea cateva clocote apoi adaugam chiftelele si mai lasam 2-3 minute pe foc.



miercuri, 24 februarie 2010

Cartofi cu sos


Avem nevoie de:


1 kg cartofi
1 ceapa
1 lingura bulion
1 lingura zahar
2 catei usturoi
ardei iute
1 cana apa
ulei
patrunjel
sare
piper

Mod de preparare:

Curatam cartofii si ii taiem sferturi, apoi ii punem intr-o tava cu 3-4 linguri ulei si ii condimentam cu sare si piper si dam la cuptor acoperiti cu folie pentru 35 minute.
Intre timp facem sosul.
Tocam ceapa marunt si o calim in ulei.
Adaugam peste ceapa ardeiul tocat (eu am pus vreo 5 feliute de ardei iute murat) si usturoiul pisat, bulionul, zaharul si lasam putin la fiert.
Adaugam si o cana de apa si patrunjel tocat si lasam la fiert pentru inca 5 minute.
Dupa cele 35 de minute scoatem cartofii din cuptor si adaugam cateva linguri din sos si mai lasam cartofii in cuptor pana se fac , adica aproximativ 20-30 minute.
Scoatem cartofii pe farfurie si ornam cu putin din sosul ramas.
Se poate servi cu salata de telina sau ridiche neagra.

marți, 23 februarie 2010

Sos de usturoi cu nuca



Avem nevoie de:

5-6 catei usturoi
3-4 nuci
200 ml suc de rosii
sare
Mod de preparare:

Se curata usturoiul care apoi se piseaza cu sare.
Se adauga nuca pe rand si o pisam impreuna cu usturoiul.
Turnam sucul de rosii incet peste acel amestec , pana se obtine un sos.
Se poate consuma langa cartofi prajiti in special, dar si cu chifetele de cartofi.

sâmbătă, 20 februarie 2010

Cartofi cu broccoli


Avem nevoie de:

6-7 cartofi
200 g broccoli
1 lingura margarina
1 lingura faina
1 lingurita praf de usturoi
apa
sare
piper
marar
patrunjel

Mod de preparare:

Se curata cartofii, se taie sferturi si se pun la fiert cu apa si sare.
Se pun si broccoli la fiert in apa cu sare pentru 5 minute.
Facem un sos alb din margarina si faina la care adaugam incet apa pana devine un sos de consistenta unei smantani.
La sos mai adaugam sare, piper, praf de usturoi , marar si patrunjel tocat si lasam sa dea 1 clocot.
Ungem un vas de Jena cu ulei, adaugam un rand de cartofi, unul de broccoli, unul de cartofi si altul de broccoli.
Peste legume turnam sosul alb si dam la cuptor 20 minute la foc tare.


***Daca vreti ca mancarea sa fie de dulce si nu de post ca a mea, puteti face sosul alb cu unt si lapte (in loc de margarina si apa) si sa mai puneti peste legume cascaval ras.

joi, 18 februarie 2010

Clatite cu dulceata


Avem nevoie de:


400g faina
500ml lapte
4 oua
100ml ulei
sare
esenta de rom
2 linguri de zahar


Mod de preparare:

Se prepara o compozitie de consistenta unei smantani subtiri din faina, lapte, oua, ulei, zahar, esenta de rom si sare.
Se unde o tigaie cu o lingurita de ulei si se pune pe foc pana se incinge bine uleiul.
Se toarna in tigaie compozitie cu polonicul.
Se prajesc pe ambele parti.
Dupa ce am terminat toata compozitia de clatite, acestea se umplu cu dulceata si se presara deasupra zahar pudra.
Eu le-am umplut cu dulceata de cirese amare si nu le-am pudrat ca imi plac mai mult asa.


joi, 11 februarie 2010

Fasole verde cu smantana



Avem nevoie de:

1 morcov
1 ceapa
400 g fasole verde
3 linguri smantana
faina
sare
piper
patrunjel

Mod de preparare:

Se taie ceapa marunt, se da morcovul pe razatoarea mica apoi acestea doua se calesc in ulei.
Dupa ce s-au muiat se adauga apa si se lasa la fiert.
Cand apa clocoteste se adauga fasolea verde (eu am avut fasole verde congelata).
Lasam sa fiarba fasolea, iar intre timp ,intr-un castronas , pregatim sosul.
Amestecam smantana si faina pana devine o crema nu foarte groasa.
Daca iese prea groasa se poate adauga un pic de apa.
Se adauga apoi peste mancarea de fasole si se amesteca continuu pana se omogenizeaza.
Se adauga patrunjel tocat, sare si piper dupa gust.

duminică, 7 februarie 2010

Paste cu legume


Avem nevoie de:

1 pachet paste
400 g legume mexicane
2 linguri faina
3 linguri ulei
250 mililitri apa
1 lingurita vegeta

Mod de preparare:

Se fierb mai intai legumele mexicane cu sare.
Facem apoi un rantas din ulei, faina si apa, la care mai adaugam vegeta si piper.
Dupa ce sunt fierte legumele, le scurgem si le amestecam cu acel rantas.
Daca consistenta e prea groasa, mai subtiem cu putina apa.
Mai condimentam daca e nevoie cu sare si piper.
Punem pastele la fiert in apa cu sare si le lasam 10minute.
Se scurg pastele si se amesteca cu sosul.


Salata de ridiche neagra


Avem nevoie de:
2 ridichi negre
2 morcovi
2 mere
sare
piper
ulei
otet

Mod de preparare:

Se dau pe razatoare mare ridichile, morcovii, si merele curatate.
Se adauga sare, piper, ulei si otet si se amesteca.
Se da la frigider pentru cateva minute apoi se poate servi cu orice fel de mancare.

Biscuiti din cartofi




Avem nevoie de:
500g cartofi
1 morcov
1 ceapa
2-3 catei usturoi
1 ou
40g drojdie
faina cat cuprinde (in jur de 500g)
sare
piper
frunze de leustean

Mod de preparare:
Punem cartofii in coaja la fiert. In alta oala punem la fiert ceapa si morcovul curatate.
Dupa ce au fiert cartofii, ceapa si morcovul, ii pasam si amestecam apoi cu ou, drojdie, sare, piper, usturoiul pisat, frunze tocate de leustean si faina, pana devine un aluat nelipicios.
Lasam apoi aluatul sa se odihneasca 15-20 minute , dupa care il intindem si taiem in formele dorite.
Ungeti o tava cu ulei si asezati "biscuitii" in tava , apoi dati la cuptor pentru 20-25 minute la foc potrivit.
Mi-au iesit 2 tavi , dar in prima tava am pus folie de aluminiu pe fund (in lipsa de hartie de copt)apoi am pus "biscuitii" si a trebuit sa las 30-35 minute la foc mare.
Sunt buni reci alaturi de bere.