sâmbătă, 28 august 2010

Gem de caise



Avem nevoie de:

3 kg caise
3 kg zahar

Mod de preparare:

Caisele se spala bine si li se scot samburii.
Se pun intr-o oala si se presara zaharul peste ele, lasandu-le 2-3 ore ca sa-si lase zeama, apoi se pun la fiert , la foc mic, mestecand destul de des ca sa nu se prinda de fundul cratitei.
Gemul este gata atunci cand scade lichidul si fructele capata un aspect lucios.
Compozitia se pune fierbinte in borcane si se lasa pana a doua zi cand se vor lega cu celofan.

luni, 23 august 2010

Cartofi trandafiri



Avem nevoie de:

cartofi
ulei
sare

Mod de preparare:

Cartofii se curata si se taie felii cat mai subtiri.
Feliile de cartofi se rasucesc una peste alta astfel incat sa iasa ca petalele unui trandafir, apoi se prind cu scobitori in 2 locuri.
Se prajesc trandafirasii in ulei incins si se pun apoi la scurs pe hartie absorbanta.
Se servesc ca garnitura la diferite preparate.


vineri, 20 august 2010

Salata de morcov



Avem nevoie de:

morcov
1-2 catei usturoi
maioneza
sare
piper

Mod de preparare:

Dam morcovul pe razatoarea mare si amestecam apoi cu usturoiul dat pe razatoarea mica.
Adaugam maioneza si condimentam cu sare si piper, apoi dam o ora la frigider.
Se poate servi la orice fel de mancare, de la cartofi la fripturi, iar in aceasta perioada de vara este foarte racoroasa.

miercuri, 18 august 2010

Salata de oua


Avem nevoie de:

 4 oua fierte
100 g cas sarat
1 lingura unt/margarina
1 lingura plina smantana
1 catel de usturoi
1 ceapa mica
sare
piper
otet
patrunjel

Mod de preparare:

Ouale fierte le taiem cubulete marunte.
Casul sarat (obtinut din cas proaspat presarat cu sare mare si lasat asa 1-2 zile) se sfarama cu furculita si apoi se amesteca cu ouale tocate.
Se adauga untul, usturoiul si ceapa date pe razatoarea mica, smantana, patrunjelul tocat marunt, otet (dupa cat de acra se doreste), condimentele si se amesteca bine.
Dam la frigider pentru 1-2 ore ca sa se patrunda aromele.


marți, 17 august 2010

Premiu de la Yafa

Multumesc ca te-ai gandit la mine Yafa si m-ai premiat cu o asemenea floare tipic romaneasca...te pup:*

luni, 16 august 2010

Salata de legume la gratar


Avem nevoie de:

vinete
cartofi
usturoi
patrunjel
ulei
sare

Mod de preparare:

Se spala vinetele bine si apoi se taie felii pe care lepunem pe gratar la prajit.
Cartofii ii curatam, ii taiem felii , ii dam cu putina sare si ii coacem si pe ei pe gratar.
Dupa ce s-au facut vinetele le punem intr-un bol si adaugam ulei peste ele.
Se amesteca apoi vinetele cu cartofii copti, se adauga usturoi pisat si amestecat cu putin ulei, iar la urma se adauga patrunjelul tocat.
Se lasa 20 minute sa se patrunda aromele si se serveste alaturi de carne facuta pe gratar sau se pot manca simple alaturi de paine coapta tot pe gratar ;)

sâmbătă, 14 august 2010

Porumb copt la cuptor


Avem nevoie de:

porumb 
usturoi
patrunjel
ulei
sare

Mod de preparare:

Se bate usturoiul ca pentru mujdei si se amesteca cu ulei pana devine o maioneza, care apoi se amesteca cu patrunjelul tocat.
Pe cate o folie de aluminiu se pune cate un porumb uns cu acel mujdei si se condimenteaza su sare.
Se infasoare porumbul bine si se aseaza intr-o tava de cuptor.
Faceti la fel cu toti porumbii pe care ii aveti.
Dati apoi la cuptor 1 ora si 40 min la foc mediu spre tare si intoarceti porumbul din 30 in 30 minute.
Se servesc calzi.

Reteta o am de la Angela_72

miercuri, 11 august 2010

Tortilla din resturi

 Am gasit acesta reteta aici si m-am gandit sa incerc si eu sa vad ce iese....si mi-a placut ;) ....multumesc pentru reteta:*


Avem nevoie de:

 o bucatica mamaliga rece
faina
o lingurita boia
patrunjel verde tocat
sare
piper

Mod de preparare:

Am bucatelit mai intai mamaliga si am amestecat-o cu faina alba pana nu se mai lipea de maini (multa faina mai intra :D ).
Am adaugat apoi sare, piper, patrunjelul tocat si putina boia.
Din cantitatea care am facut-o am rupt-o in 5 bucatele din care am facut 5 turte subtiri pe care le-am copt apoi le-am taiat triunghiuri.
Le-am servit cu ketchup de la KFC pentru ca aveam un paharel dun acela ratacit prin frigider. 
Au mers foarte bine langa un paharel cu bere :D




luni, 9 august 2010

"Prajitura" cu malai

Aceasta reteta se gaseste in cartea lui Radu Anton Roman - "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti" si se gateste in partea ardealului din cate ne povesteste autorul, dar eu nu am stiut de ea si mi se pare ciudat si numele, pentru ca duce mai mult a mancare, tocanita, decat a prajitura.......dar nu conteaza, important e ca aceasta reteta este foarte gustoasa :).... si foarte buna in perioadele cu post.


Avem nevoie de:

felii de mamaliga rece
ulei
1 lingurita boia (dulce s-au iute) 
1 capatana usturoi
2 linguri bulion
eu am adaugat si o rosie taiata marunt (reteta originala era fara)
sare
piper

Mod de preparare:

Intr-o tigaie se pune ulei la incins care apoi se va amesteca cu boiaua.
Se pun feliile de mamaliga in tigaie si se prajesc cate 2 minute pe fiecare parte.
Se face un mujdei mai gros care se amesteca cu rosia taiata cubulete si bulionul subtiat cu putina apa (sau se poate pune suc de rosii).
Acest sos se toarna peste mamaliga si se lasa pe foc inca 5 minute.
Se serveste fierbinte cu rachiu de fructe cum ne sfatuieste Radu Anton Roman.


vineri, 6 august 2010

Premii din vacanta

Daca tot am fost in vacanta m-am gandit sa nu vin cu mana goala asa ca am adus cateva premii.....
Le dau mai departe cu mare drag 
Elenei ,   
si tuturor celor care viziteaz acest blog. ...pupiceli :*