sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Tort din chec


Avem nevoie de:

blat:
4 oua
8 linguri faina
8 linguri zahar
8 linguri ulei
praf de copt
1 plic zahar vanilat
2 linguri cacao

crema:
400g frisca lichida
2 plicuri intaritoare pt frisca
1 borcan compot cirese (se poate folosi orice compot)



Mod de preparare:
Se face un chec din 4 oua, 8 linguri zahar, 8 linguri faina, 8 linguri ulei, praf de copt si zahar vanilat.
In tava unsa cu margarina si tapetata cu faina se toarna trei sferturi din cantitatea de aluat.
Cantitatea ramasa se omogenizeaza cu cacao si se toarna peste aluatul din tava.
In timp ce checul sta la cuptor se prepara frisca amestecata cu intaritor si apoi se da la frigider.
Dupa ce checul este gata, il lasam putin la racit apoi il taiem in 2 pe lungime.
Aseazam pe un platou o parte din chec, insiropam cu zeama din compot, intindem un strat de frisca, punem apoi cateva boabe de cirese, nivelam cu frisca, punem si cealalta bucata din chec, insiropam si ornam tortul cu frisca ramasa.
Se orneaza dupa preferinta.

Tiramisu




Avem nevoie de:

1 litru apa
4 linguri cafea
albusul de la 4 oua
3 linguri zahar pudra
250 g branza Mascarpone
200 ml frisca lichida
2 pachete piscoturi (200g)
3 linguri cacao



Mod de preparare:

Se pune la fiert 1 litru apa si se face o cafea din 4 linguri de cafea.
Albusurile se bat spuma si apoi se adauga 3 linguri zahar pudra si se bate pane devine ca o bezea.
Se amesteca apoi cu branza Mascarpone si cu frisca batuta in prealabil.
Piscoturile se inmoaie putin in cafea apoi se tapeteaza o tava cu ele.
Peste piscoturi se pune compozitia pregatita mai inainte, se mai pune un strat de piscoturi inmuiate in cafea , si apoi restul de crema.
La sfarsit se pudreaza cu cacao si se da la frigider pana a doua zi.

Urda cu marar


Avem nevoie de:


250 g urda
50 g unt
1 lingura marar tocat
sare

Mod de preparare:


Se freaca untul cu urda si cu sarea pana devine o pasta.
Se adauga mararul tocat si se amesteca bine.
Aceasta paste se serveste intinsa pe paina sau ca umplutura pentru ardei gras si rosii.

vineri, 29 ianuarie 2010

Oua umplute


Avem nevoie de:
5 oua
mustar
castraveti murati
gogosari murati
sare
piper
ulei
Mod de preparare:
Se fierb oale tari si se taie pe de-a lungul scotandu-se galbenusul.
Se face o maioneza dintr-un galbenus, mustar si ulei.
Galbenusurile se amesteca cu o lingura de mustar, o lingura de maioneza, castravetii si gogosarii taiati marunt, sare si piper dupa gust.
Se umplu albusurile cu aceasta compozitie iar restul de maioneza se toarna peste ouale umplute.
Se orneaza dupa preferinta.

Raffaello


Avem nevoie de:
200 g unt
200g zahar pudra
140g lapte praf
2 plicuri zahar vanilat
6 linguri nuca cocos


Mod de preparare


Se freaca untul cu zaharul pudra, se adauga laptele praf si apoi se adauga 4 linguri nuca de cocos si zaharul vanilat.

Se framanta bine apoi se fac bilute care se tavalesc prin restul de nuca de cocos.

Se dau la frigider pentru a se intarii.

In interior se pot adauga stafide, alune, migdale, dar eu le-am facut simple.

Rulouri cu budinca


Ador rulourile umplute cu frisca , dar de data aceasta am facut cu budinca de vanilie si sunt delicioaseeee....



Avem nevoie de:


3 linguri ulei
1 lingura margarina
3 linguri zahar
2 oua
1 plic budinca
250 mililitri apa minerala

esenta de vanilie

esenta de rom

faina


Mod de preparare


Din cele 2 oua, zahar, margarina, ulei apa minerala, esente (vanilie, rom) si faina cat cuprinde am facut un aluat care sa se poata intinde foi subtiri.

Se lasa putin la crescut si apoi se intinde o foaie subtire si se taie fasii subtiri.

Se invarte pe bete de grosimea unui deget si se prajesc in baie de ulei.

Se umplu apoi cu budinca preparata dupa instructiunile de pe pachet sau cu frisca.


Alivenci


Aceasta este o reteta moldoveneasca, foarte consistenta si foarte buna.


Avem nevoie de:


300 grame branza de oaie
200 grame faina de malai
1,5 litru kefir
3 bucati oua
varf de cutit bicarbonat
1 lingura zahar


Mod de preparare


Se amesteca malaiul cu bicarbonatul si apoi cu kefirul sau laptele prins (se poate adauga 1-2 linguri faina alba), branza de oaie, zaharul, ouale batute, putin ulei.
Se bate bine si se lasa 15-20 minute sa se odihneasca.
Tava se unge cu ulei, se presara faina, se toarna compozitia in tava si se coace la cuptor pana se rumeneste frumos.
Se serveste calda cu smantana sau lapte.


Prajitura Cabana



Avem nevoie de:

Pt foi:

500g faina, 50g untura, 3-4 linguri lapte, 2 linguri miere, 1 lingurita bicarbonat stins in lapte, 200g zahar pudra, 2 oua, 2 linguri cacao
Pt crema:
2 budinci vanilie, 750 ml lapte, 200 g zahar, 1 pachet margarina, 2 linguri faina.

Mod de preparare
Aluatul:
Din cele de mai sus se face o coca care se imparte in 3 parti egale. Se fac 2 foi egale, coapte pe dosul tavii, iar a treia bucata se amesteca cu 2 linguri cacao si se fac 12 betisoare cat tava de lungi (tava pe care s-au copt foile) si groase cat creionul (se coc cate 6 bucati odata). Foile coapte se pun pe masa si se taie in 3 parti egale pe lungime.

Crema:

Budincile se amesteca cu faina si 4-5 linguri lapte rece, restul de lapte se pune cu zaharul pe foc, apoi se amesteca cu budinca, se fierbe si se lasa la rece. Margarina frecata se amesteca cu budinca aproape rece.

Montare:
Se unge foaia din mijloc cu crema, se pun 3 bete distantate, apoi crema, 2 bete, crema, 1 bat si iar crema. se ridica celelalte 2 parti unse si ele cu putina crema si se preseaza putin. Se procedeaza la fel si cu a doua foaie.Pe deasupra se pune o glazura sau finetti .

Salata de varza




Avem nevoie de:


1 varza alba
1 conserva porumb
1 morcov
5 linguri maioneza
1 ceapa
sare
piper

Varza alba se taie fin, se amesteca apoi cu sare, porumbul din conserva, morcovul ras pe razatoarea mare, ceapa mica taiata solzisori.Se adauga apoi maioneza si piper, si daca mai e nevoie se mai adauga sare.