luni, 31 mai 2010

Ficatei la cuptor


Avem nevoie de: 

500g ficatei de pui
3 fire ceapa verde
3 catei usturoi 
ulei
sare
piper
apa

Mod de preparare:

Se spala ficateii si se pun intr-un vas de Yena. 
Se condimenteaza cu sare si piper si se amesteca cu grija.
Se taie ceapa verde su usturoiul marunt si se adauga peste ficatei.
Se pune ulei si apa cat sa acopere compozitia si se dau la cuptor pana scade jumatate din apa (eu am tinut cam 30 minute la foc mediu si inca 10 minute la foc tare).
Se servesc cu cartofi prajiti si sos de usturoi pe care il gasiti aici .

*** Reteta o am de pe site-ul reteteculinare.ro




sâmbătă, 29 mai 2010

Sos de usturoi


Avem nevoie de: 

5 catei usturoi
sare
ulei
zeama de lamaie
2 linguri smantana
marar si patrunjel uscat

Mod de preparare:

Usturoiul se curata si se zdrobeste cu sare ca pentru mujdei.
Se amesteca apoi cu ulei pana devine ca o maioneza. Uleiul se picura incet ca sa nu se taie.
Se stropeste cu putina zeama de lamaie si se adauga smantana.
Se amesteca bine si cu patrunjelul si mararul tocate marut.
Se serveste cu orice preparat care se poate consuma cu usturoi.

vineri, 28 mai 2010

Pizza aperitiv



Avem nevoie de: 

500g faina
50 g margarina
100 ml apa calduta
1 lingurita zahar
drojdie
sare
bulion
cascaval
salam

Mod de preparare:

Din faina, margarina, apa, zahar, drojdie si sare se face un aluat pe care il lasam la crescut 1/2 ora.
Dupa ce aluatul a crescut luam jumate din aluat si il intindem in foaie, nu prea groasa dar nici foarte subtire, pe o folie alimentara ca sa ne ajute apoi sa rulam foaia.
Ungem foaia cu bulion, apoi punem salamul si cascavalul ras.
Cu ajutorul foliei rulam foaia, apoi taiem felii de 2 cm grosime si le asezam pe o tava tapeta cu hartie de copt (eu nu am avut asa ca am tapetat cu faina).
Se dau la cuptor pentru 30 minute la foc mediu.


Din cealalta jumatate de aluat facem baghete umplute.
Intindem o foaie de aluat, iar jumatate din ea o ungem cu bulion, punem salam si cascaval, iar partea neunsa o punem peste partea cu umplutura.
Presam putin, apoi taiem fasii de 1 cm grosime, pe care apoi le rasucim.
Le punem in tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor 30 minute la foc mediu.

Ambele se servesc cu sos de rosii.



joi, 27 mai 2010

Premiu de la marrya

Azi am primit un nou premiu de la marrya si ii multumesc frumos :*:*:*
Dau acest premiu mai departe ionelei si yafei


miercuri, 26 mai 2010

Creier pane



Avem nevoie de:

500 g creier porc
2 oua
2 linguri faina alba
pesmet 
sare
piper
ulei

Mod de preparare:

Creierul se pune la fiert in apa cu sare aproximativ 20-25 minute. 
Se pune la scurs, iar dupa ce s-a mai si racit se trece prin ou batut cu sare si piper, apoi prin faina alba si prin pesmet.
Se prajeste in ulei incins pe ambele parti, apoi se aseaza pe un servet absorbant pentru a se elimina surplusul de ulei.
Se servete cu salata de cruditati, cartofi prajiti sau  cartofi natur.

sâmbătă, 22 mai 2010

Creveti cu sos


Azi am fost la prietena mea Ionica si ne-am hotarat sa facem creveti. A fost prima data cand am gatit asa ceva si spre surprinderea noastra au iesit foarte buni :D

Avem nevoie de:

300g creveti decorticati
2 catei usturoi
50g unt
1 pahar vin (am pus roze)
busuioc uscat
boia dulce 
boia iute
sare
piper

Mod de preparare:

 Crevetii i-am oparit putin pentru ca erau inghetati si nu am avut rabdare sa ii lasam la dezghetat, apoi i-am lasat la scurs.
Intre timp am pus untul intr-o tigaie incinsa si am calit usturoiul tocat marunt.
Am adaugat crevetii peste usturoi si i-am lasat cam 3 minute dupa care am condimentat cu sare, piper, busuioc uscat maruntit, boia dulce si iute.
Am stins cu vin si am lasat la fiert 5 minute.
I-am servit simpli cu paine, alaturi de un pahar de vin.

vineri, 21 mai 2010

La multi ani!

Biserica Ortodoxa ii praznuieste astazi, 21 mai,  pe Sfintii Imparati Constantin si mama sa, Elena. Constantin cel Mare, imparat roman (306-337), a devenit suveran al intregului Imperiu Roman dupa invingerea lui Maxentiu si a lui Liciniu. In ziua premergatoare luptei cu Maxentiu, in anul 312, Constantin a vazut pe cer o cruce luminoasa si o inscriptie: In hoc signum vinces (prin acest semn vei birui). Imparatul va insemna toate steagurile armatei sale cu semnul sfintei cruci si va intra biruitor in Roma. Prin Edictul de la Milano (313) a acordat libertatea de cult a crestinismului, acesta devenind religie de stat in timpul lui Teodosie cel Mare.
Numele Constantin este de origine latina si vine de la constans, constantis ceea ce inseamna "constant", "ferm".
Numele Elena este explicat de unii prin gr. helane ("torta", "faclie", dar si "foc sacru", la sarbatorile numite Heleneia, dedicate zeitei Artemis), iar de altii prin gr. hele ("lumina arzatoare a soarelui").

LA MULTI ANI tuturor sarbatoritilor! 




miercuri, 19 mai 2010

Sfoara-n tara

Cutiute cu surprize se doreste a fi un cadou semn de prietenie ce exista ...sau nu :) in blogosfera culinara romaneasca. S-a vrut a fi cadou de la iepuras, dar iepurasul a facut greva si a lasat totul in pom.
Idee nu-mi apartine ci e a Yafei in totalitate , eu sunt doar raspandacul de serviciu.
Scurt si la obiect :
Blogurile , mai ales gospodinele(gospodini) talentate(i) ce stau in spatele lor , doritoare(i) de a participa la o asa dare de premii se vor inscrie pe o lista ce va fi afisata pe blogul Yafei, inscrierile se fac doar pana la sfarsitul lunii mai.
Inscrierile se fac doar pe blogul Yafei, ea tine evidenta, ea actualizeaza lista, scrieti ca vreti sa participati intr-un comentariu la postarea "din blog in blog-continuare" si Yafa va trece in lista.

O data inscrise , vor avea motiv puternic de "shopinguit", mergem la shopinguit cadoul ce-l vom . Cadoul , spune Yafa, poate fi :" cadoul sa fie la alegerea fiecaruia, eu ma gandisem la lucrusoare tipice locului de rezidenta, bineinteles cu legatura de bucatarie, ex: condimente,arome, biscuiti, bombonele, dulceturi, etc, sau chiar carte cu retete, manusa de scos din cuptor."

Pana pe data de 10 iunie va publica pe blogul ei , cine cui va trimite cadoul
. Darea de cadouri se face in felul urmator: blogurile doritoare se vor inscrie , se va face o lista in ordinea inscrierii lor. La sfasitul lunii mai cand s-a terminat inscrierea lista se va imparti in jumatate formandu-se doua liste : a si b. In amandoua numerotarea pornind de la 1. Cadourile se vor da in zig-zag sau siret, adica 1a lui 1b, 1b lui 2a, 2a lui 2b, 2b lui 3 a...etc si ultimul din lista b la care se ajunge ii va da lui 1a. Modul de cadorisire imi apartine, reclamatiile le primesc zilnic intre 2-4 :),pentru ca am pornit de la idee ca toata lumea sa dea si sa primeasca un cadou, si totodata sa existe elementul surpriza : cui ii faci cadou, de la cine il vei primi.

O data incheiata etapa 10 iunie, blogurile vor schimba intre ele adresa , date personale si vor trimite cadoul, in asa fel incat pana la data de 30 iunie toata lumea din toate colturile blogosferei sa fi primit si facut cadoul. pe 30 iunie...declaram ziua marii decernari: fiecare va posta pe bloghul ei/lui( nu mai devreme :) ne bazam pe suspans :) cadoul primit.

Deosebit de importanta e "sfoara-n tara", caci toti merita sa stie, cei doritor sa participe. Cred ca modul gen premiul patrund cel mai repede in toate colturile blogosferei, fapt pentru care am dat imagine "zvonului". Cei doritor de a raspandi ideea, sa se simta ca acasa si sa ia fotografie si chiar sa o dea nominal mai departe, anuntand blogul caruia au trimis.Cu cat exista in mai multe locuri in care e afisata , cu atata mai mult lume va stii si daca le fce placere sa se inscrie.

Crema de conopida



Avem nevoie de:

300g conopida fiarta
2 morcovi fierti
5 cartofi fierti
sare
piper
maioneza

Mod de preparare:

Se paseaza toate legumele (conopida, morcov, cartifi) si se condimenteaza cu sare si piper.
Se amesteca apoi cu maioneza preparata dintr-un ou, mustar si ulei.
Se da la rece. 
Se serveste pe paine ornata cu ceapa rosie, dar se poate consuma si fara. 

luni, 17 mai 2010

Salata cu ou si sos de smantana



Avem nevoie de:

2 oua
1 lingura smantana
1 lingura mustar
1 lingura ulei
1 lingurita otet
cascaval
frunze de salata
patrunjel 
2 ridichi
sare
piper

Mod de preparare:

Din cele 2 oua se face o omleta care apoi se taie fasii.
Separat se face un sos din amestec de smantana, mustar, ulei, otet, patrunjel tocat, sare si piper.
Frunzele de salata se spala si se rup bucati.
Se aseaza pe farfurie salata, se toarna sosul peste salata, ompleta se pune de jur imprejurul salatei, se presara cascaval ras deasupra si se aseaza cateva felii de ridichi si salam de decor.

sâmbătă, 15 mai 2010

Salata de primavara cu ton



Avem nevoie de: 

2 castraveti
5 ridichi
o legatura ceapa verde
cateva frunze salata verde
1 conserva ton bucati
sare
ulei
zeama de lamaie

Mod de preparare:

Se taie marunt toate ingredientele si apoi se amesteca cu bucatile de ton.
Se asezoneaza cu sare, ulei si zeama de lamaie.
Se poate consuma ca atare sau ca si garnitura alaturi de alta mancare.

miercuri, 12 mai 2010

Primul premiu primit!


Multumesc Ionelei pentru premiul acordat......Este primul premiu pe care il primesc si sunt foarte fericita! :)


Il voi da si eu mai departe Marryei :*

Cartofi cu branza la cuptor



Avem nevoie de: 

1 kg cartofi
200 g branza de vaci
200 g cas
3 oua
1 pahar smantana
sare
piper

Mod de preparare:

Se spala bine cartofii si se fierb in coaja. Cand sunt fierti se curata si se taie felii potrivit de subtiri.
Intr-un vas de yena uns bine cu unt (sau ulei) se aseaza un rand de cartofi, se presara putina branza de vaci, apoi felii de cas, din nou un rand de cartofi si iar branza.
Se repeta aceasta operatie pana se pun toti cartofii si toata branza.
Se toarna pe deasupra ouale batute si amestecate cu smantana, se condimenteaza cu sare si piper.
Se da la cuptor 25-30 min.
Inainte cu 5 minute de a fi gata se presara cas ras peste cartofi.
Se servesc fierbinti dar sunt buni si reci.

*** Eu am mai avut niste resturi de salam prin frigider si l-am taiat bucatele si l-am pus printre branza.
 
 

duminică, 9 mai 2010

Clatite cu branza si dulceata


Avem nevoie de:

400g faina
500ml lapte
4 oua
100ml ulei
sare
esenta de rom
2 linguri de zahar
dulceata de capsunti
200g branza de vaci

Mod de preparare:
Se prepara o compozitie de consistenta unei smantani subtiri din faina, lapte, oua, ulei, zahar, esenta de rom si sare.
Se unge o tigaie cu o lingurita de ulei si se pune pe foc pana se incinge bine uleiul.
Se toarna in tigaie compozitie cu polonicul.
Se prajesc pe ambele parti.
Pe fiecare clatita se pune un strat subtire de dulceata apoi, pe jumatate de clatita se pune branza de vaci. 
Jumatatea fara branza se trece peste partea cu branza, se apasa putin cu degetele, apoi se mai pliaza odata.
Se pudreaza cu zahar.

luni, 3 mai 2010

Ciorba falsa de burta




Pentru cei carora nu le place ciorba de burta aceasta este o alternativa foarte buna....

Avem nevoie de:

2 morcovi
500 grame ciuperci pleurotus
1 telina
200 grame smantana
1 lamaie
2 linguri faina
2 catei de usturoi
2 galbenusuri
1 legatura frunze de leustean (optional)

Mod de preparare:

Se curata zarzavatul, se pune la fiert in 4 litri de apa cu sare si dupa ce a fiert se trece pe razatoarea cu ochiuri mici.
Se curata ciupercile se taie fasii subtiri (cum se taie burta) si se adauga impreuna cu zarzavatul ras in zeama in care a fiert acesta din urma.
Lasi sa fiarba totul 15 minute si in acest timp freci galbenusurile cu smantana, faina si usturoiul pisat.
Se ia oala de pe foc, se toarna treptat amestecul cu smantana, se pune lamaia taiata felii (eu am pus o lingura de otet) si presari leustean tocat.