La multi ani!

Biserica Ortodoxa ii praznuieste astazi, 21 mai,  pe Sfintii Imparati Constantin si mama sa, Elena. Constantin cel Mare, imparat roman (306-337), a devenit suveran al intregului Imperiu Roman dupa invingerea lui Maxentiu si a lui Liciniu. In ziua premergatoare luptei cu Maxentiu, in anul 312, Constantin a vazut pe cer o cruce luminoasa si o inscriptie: In hoc signum vinces (prin acest semn vei birui). Imparatul va insemna toate steagurile armatei sale cu semnul sfintei cruci si va intra biruitor in Roma. Prin Edictul de la Milano (313) a acordat libertatea de cult a crestinismului, acesta devenind religie de stat in timpul lui Teodosie cel Mare.
Numele Constantin este de origine latina si vine de la constans, constantis ceea ce inseamna "constant", "ferm".
Numele Elena este explicat de unii prin gr. helane ("torta", "faclie", dar si "foc sacru", la sarbatorile numite Heleneia, dedicate zeitei Artemis), iar de altii prin gr. hele ("lumina arzatoare a soarelui").

LA MULTI ANI tuturor sarbatoritilor! 




Comentarii

  1. La multi ani draga Cata! Imi cer scuze ca te-am uitat:D da zic eu ca mai bine mai tarziu decat nici-o data. Sa fi sanatoasa si sa ai parte numai de bine! Pupacei:*

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc mary.....esti o dulce:*

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cus-cus cu branza

Din Dragoste pentru Femei cu Andreea Marin si Avon

Sos de usturoi